+358452569025 toimisto@lakihakala.fi

Mikäli oikeu­den­käynti syystä tai toisesta viivästyy pitkään, voi oikeu­den­käynnin osapuo­lilla, eli asian­osai­silla olla oikeus pitkit­ty­neen oikeu­den­käynnin perus­teella viiväs­ty­mis­hy­vi­tyk­seen. Korkein oikeus on hiljat­tain anta­mas­saan tuomiossa 2023:26 todennut, että viiväs­tys­hy­vi­tyksen saaminen edel­lyttää, että hyvi­tyksen hakija on itse esit­tänyt asiassa vaatimuksia. 

Käytän­nössä tämä tarkoittaa sitä, että ainoas­taan sellaiset henkilöt, jotka ovat esit­tä­neet asiassa vaati­muksia, voivat saada ns. hyvi­tys­lain perus­teella viiväs­tys­hy­vi­tystä. Se ei kuiten­kaan estä sitä, etteikö ne asian­osaiset, jotka ovat esit­tä­neet asiassa vaati­muksia ja joiden oikeu­den­käynti on pitkit­tynyt kohtuut­toman pitkään, olisi oikeu­tet­tuja viivästyshyvitykseen. 

Tavan­omainen viiväs­tys­hy­vitys on 1 500 euroa viiväs­ty­neeltä vuodelta, jota tietyin edel­ly­tyksin voidaan korottaa jopa 2 000 eurolla, jos pääasia on erityisen merkit­tävä haki­jalle. Asia on erityisen merkit­tävä, jos se liittyy välit­tö­mästi henkilön tervey­teen, toimeen­tu­loon, oikeu­del­li­seen asemaan tai muuhun vastaa­vaan seik­kaan. Viiväs­tys­hy­vitys on enim­mil­lään 10 000 euroa, jota sitäkin voidaan erityi­sestä syystä korottaa.