Mitä vieraannuttaminen on?
Vieraannuttamisella ei ole laissa säädettyä tarkkaa määritelmää. Usein vieraannuttamisella tarkoitetaan sellaista käyttäytymistä, joka vaikeuttaa tai estää lapsen yhteydenpidon toiseen vanhempaan. Vieraannuttaminen kohdistuu aina lapseen. Huoltokiusaamisesta puhutaan, mikäli toinen vanhempi vaihkeuttaa merkittävästi lapsen toisen vanhemman elämää muun muuassa käyttämällä esimerkiksi lasta tapaamisten estämisen välineenä.
Vieraannuttaminen voi ulottua myös sellaisiin henkilöihin, joiden mutkaton yhteydenpito lapseen olisi lapsen edun mukaista. Vieraannuttaminen voi kohdistua esimerkiksi uusiin kumppaneihin tai isovanhempiin. Näissä tilanteissa lapseen kohdistuva vieraannuttaminen muuttuu esimerkiksi sisarpuolien, uusien kumppanien tai isovanhempien kiusaamiseksi.
Vieraannuttaminen on tutkijoiden ja alan ammattilaisten mukaan lähtökohtaisesti yksi perheväkivallan muoto, jolta lasta tulisi suojella.
Miten vieraannuttamista harjoitetaan?
Vieraannuttaminen voi ilmetä usealla eri tavalla. Esimerkiksi yksi vieraannuttamisen tapa on tehdä lapselle selväksi, ettei kiintymyksen osoittaminen toiseen vanhempaan ole hyväksyttävää. Toinen tapa harjoittaa vieraannuttamista on luoda lapselle valheellisia mielikuvia tai huonoja valemuistoja toisesta vanhemmasta ns. mustamaalaamalla toista vanhempaa.
Vieraannuttaminen voi myös esiintyä tilanteissa, joissa vanhempi asettaa lapsen painostaviin tai houkutteleviin valintatilanteisiin, joilla pyritään saamaan lapsi ’vapaaehtoisesti’ luopumaan yhteydestä toiseen vanhempaan asteittain.
Vieraannuttaminen viranomaistoiminnassa
Vieraannuttaminen saattaa ilmetä myös vanhemman asioidessa viranomaisen kanssa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi esittämällä valheellisia väitteitä toisen vanhemman päihteidenkäytöstä tai väkivaltaisuudesta. Vieraannuttimisen saattaa kyetä tunnistamaan myös siitä, että vanhempi puhuu mielellään lapsen suulla, tai haluamalla vähintään olla läsnä lasta puhutettaessa taikka kertomalla lapselle mitä viranomaiselle saa tai ei saa kertoa.
Tämän lisäksi vieraannuttaminen voi saada viranomaistukea, mikäli vanhempi on hakenut hyväksyntää käsityksilleen esim. lääkäreiltä, tai lastenvalvojan esimieheltä tai kieltäytymällä noudattamasta tavanomaisia menettelytapoja.
Vieraannuttamisen seuraukset
Vieraannuttamisen kielteiset seuraukset voivat olla lasten kannalta erityisen huomattavat ja laaja-alaiset. Vieraannuttaminen voi näkyä lapsessa mm. arkuutena, vihaisuutena, etääntymisenä, pelkotiloina, koulusuoriutumisen heikentymisenä tai fyysisinä oireina. Lapsen elämänkaaressa vieraannuttaminen on yhdistetty pahimmillaan syrjäytymiseen ja rikollisuuteen.
Hanki apua tilanteen helpottamiseksi
Mikäli koet, että olet joutunut tai joutumassa vieraannuttamisen kohteeksi, voit olla yhteydessä ja voimme selvittää mahdollisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi.
Lue lisää vieraannuttamisesta esimerkiksi täältä.